VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het feit dat Unilever zijn Angelsaksische beleggers nog jaren kan helpen te voorkomen dat zij dividendbelasting moeten betalen is een nieuwe reden om het fel bekritiseerde plan voor de afschaffing van de dividendbelasting definitief van tafel te vegen.

Er is dus een ‘plan B’, voor het geval dat de Nederlandse dividendbelasting toch blijft bestaan: Unilever heeft genoeg reserves om zijn aandeelhouders de komende vijftien jaar belastingvrij kapitaal terug te geven in plaats van dividend. Het bedrijf noemt dit een ‘vervangend betalingsmechanisme’.

Unilever gaat er nog wel vanuit dat de dividendbelasting in 2020 zoals afgesproken wordt afgeschaft, een plan waar in Nederland behalve Mark Rutte helemaal niemand op zit te wachten, stelt adjunct-directeur van de VEB Errol Keyner op BNRDirect naar het stukje radiocommentaar Errol Keyner 

Zowel grote als kleine beleggers interesseert het maar weinig en de Nederlandse Staat kost het miljarden, stelt Keyner.

Het wordt sowieso een spannende maand voor Unilever en zijn aandeelhouders. Het bedrijf heeft nu nog hoofdkantoren in Londen en Rotterdam, die gaan samen verder in Rotterdam omdat het Brits-Nederlandse bedrijf wordt omgebouwd naar een Nederlandse NV, met één type aandeel. Dat aandeel behoudt zijn beursnoteringen in Londen en New York, maar verdwijnt tot verdriet van vooral Britse beleggers waarschijnlijk wel uit enkele belangrijke Britse indices. Daar staat overigens tegenover dat het gewicht van Unilever in sommige (nog belangrijkere) internationale indices omhoog gaat.

De verhuizing naar Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse belofte de dividendbelasting af te schaffen. Die staat echter steeds meer ter discussie en dat beïnvloedt mogelijk ook de stemming op de aandeelhoudersvergaderingen bij Unilever eind oktober.

Nederlandse aandeelhouders stemmen op 25 oktober in Rotterdam waarschijnlijk wel in met het omkatten van Unilever naar een volledig Nederlands bedrijf, of de Britten dat een dag later in Londen ook doen is zeer de vraag. Britse aandeelhouders zien het vertrek van het hoofdkantoor van de multinational als een verlies en zij vrezen dat Unilever in Nederland beter beschermd is tegen overnames, wat over het algemeen niet goed is voor de waarde van het bedrijf.

Het aandeel Unilever was woensdag in een hogere AEX een van de weinige dalers.




Gerelateerde artikelen